Asociația Club Sportiv „Ovidenia 2005 Bacău”

ISTORIC

Asociația Club Sportiv „Ovidenia 2005 Bacău” a luat naștere în anul 2019 la inițiativa părintelui Ovidiu Radu, președintele ONG-ului cu același nume, Asociația Creștină de Caritate și Ajutor „Ovidenia Bacău 2005”. Coordonatorul voluntar al acestui club de sport este domnul Coclenci Vasile-Daniel, campion național la Judo, cu o experiență de peste 30 de ani de activitate de judo în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și arbitru național în cadrul Federației Române de Judo.

Motivul pentru care acest Club a luat ființă a fost pentru a oferi copiilor cu posibilități reduse șansa practicării unui sport pentru trup și minte, non-violent, prin intermediul căruia se pot obține performanțe în viitor, fiind totodată o alternativă sănătoasă în ceea ce privește ocupația tinerilor care tind să aibă un stil de viață nesănătos, ori să își creeze niște anturaje neprielnice.

Sportivii clubului au participat în acest timp la diferite competiții, acasă sau în deplasare, acolo unde s-au întors cu rezultate frumoase, 4 dintre ei obținând medalia de bronz în cadrul concursului organizat în Municipiul Adjud,  intitulat „Memorialul Ciupitu Ioan”.

ÎN PREZENT

În prezent în cadrul clubului sunt 20 de sportivi cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, jumătate dintre aceștia fiind sponsorizați de către Club, ei provenind din familii aflate în situație de risc. Totuși, având în vedere statusul social  al acestor copii, ei doresc să fie performanți, învață bine și se țin de antrenamente. Pe viitor, ne dorim ca numărul sportivilor să crească la minim 35, însă acest lucru depinde de fondurile de care vom dispune. Pe viitor ne dorim organizarea unui concurs propriu ce se va intitula „Cupa Ovidenia” și va avea în vedere participarea și susținerea unor copii care de asemenea au o situație materială precară, însă care se chinuie cu puținele resurse să dobândească rezultate frumoase în sport.

În lotul de sportivi, majoritari sunt băieții, aceștia fiind în număr de 17. Numărul băieților este majoritar având în vedere faptul că acesta este un sport al disciplinei și bunei purtări, ambele necesare unui viitor bărbat responsabil, dar și pentru a nu da curs posibilelor episoade în care băieții pot fi recrutați de bande spre a comite fapte contrare moralei societății civile.

Pentru fete, care în lipsa unui astfel de program, din păcate, pot fi ușor racolate de către proxeneți, există pe de o parte acest club, iar pe de altă parte, de curând am început practicarea unor cursuri de auto apărare, prilej cu care tinerii învață tehnici esențiale de blocare și intimidare a unei posibile amenințări fizice din partea unui atacator înarmat sau nu.

CHELTUIELI

Adevărat este faptul că o parte dintre sportivi, care își permit (aceștia fiind în număr de 10) achită o cotizație lunară, simbolică, de doar 50 RON, bani necesari achitării dărilor lunare (chirie, utilități, apă, prosoape etc.), dar și a echipamentelor sau deplasărilor necesare desfășurării activității sportive (kimono, saltele, praf de contact, etc.)

Restul de 10 sportivi beneficiază de antrenamente și materiale gratuite, aceștia fiind susținuți din donațiile puținilor sponsori sau din fondurile care ne revin anual în urma completării formularului 230 ANAF, de redistribuire a 3,5% din impozitul pe profit a anului precedent de la fiecare salariat care a decis să sprijine cauza noastră.

Calculând cheltuielile, aceste sunt în felul următor:

  • 1000 RON – chiria lunară a sălii de sport;
  • 1000 RON – indemnizația de hrană pentru fiecare sportiv;

*Acestea sunt cheltuieli lunare și reprezintă per sportiv suma de minim 100 RON/lunar.

Apoi, avem cheltuielile ocazionale, însă complet necesare în ideea practicării performanței:

  • 5000 RON – cazare + masă în deplasările din competiții (făcând calculul la o medie de 250/zi/sportiv)
  • 1500 RON – transport deplasări competiții (calcul făcut la o medie a unei distanțe relativ scurte, aproape de orașul Bacău)
  • 1000 RON – taxă participare concurs (taxă percepută de către organizatorii de concursuri pentru fiecare sportiv)
  • 700 RON – achiziția unor saltele noi de Judo care să ușureze ședințele de antrenamente și să sporească randamentul sportivilor;
  • 3000 RON – achiziția unor kimonouri noi pentru sportivi;
  • 2500 RON – achiziția unor treninguri în care să se facă deplasările sportivilor.

*Aceste sunt cheltuieli ocazionale, însă care cu greu le facem față, per sportiv suma totală fiind de 1285 RON. Această sumă ar asigura participarea optimă și de durată a unui copil la fiecare antrenament și cantonament pe durata unui an de zile.

SITUAȚIA SOCIAL-ECONOMICĂ A COPIILOR

Sportivii, în totalitate copii, care participă la antrenamentele Clubului, mai ales cei 10 susținuți exclusiv de către club, provin din familii aflate în situații de risc social. Părinții sunt plecați la muncă în străinătate, sunt crescuți de bunici sau doar unul dintre părinți, învață în școli mărginașe ale localității, locuiesc în zone rău famate și de cele mai multe ori nu își permit strictul necesar la școală ori în viața de zi cu zi.

Cu toate acestea, acești copii au rezultate foarte bune la școală, sunt cuminți și își dau tot interesul în crearea unei vieți mai bune care să le ofere șansa ridicării din starea socială și economică deplorabilă în care au fost născuți.

În acest sens, Asociația Ovidenia, prin programele sociale derulate și Clubul Ovidenia, prin programa de sport oferită, dorește să susțină devenirea acestor copii și își dorește să creeze un stil de viață sustenabil pentru acești tineri. Conform unor cercetări realizate prin metoda chestionarului de către asistentul social al organizației noastre,  84% dintre copiii pe care beneficiază de programele asociației au reușit să își îmbunătățească viața, atât din punct de vedere moral, în sensul că orientările lor sunt spre lucruri utile și civilizate, cât și din punct de vedere material, prin faptul că au primit de fiecare dată rechizite, echipamente sportive, ori burse bănești care să susțină pregătirea lor intelectuală.

SPRIJIN,  AJUTOR, IMPLICARE & DATE DE CONTACT

Noi nu suntem super eroi, suntem simpli oameni care doresc să fie mai buni decât ieri și să lase o schimbare în bine lumii prin care au trecut. Suntem oameni, iar energia noastră este uneori limitată, asemeni resurselor materiale, financiare și sociale.

De aceea, ne prinde bine o mână de ajutor și un prieten care să ne susțină atunci când orizontul nu e așa clar.

Dacă vrei să fii cel prin care Dumnezeu trimite binele în lume, lăsăm datele noastre aici, alături de gândul cel bun către toți cei care ne sunt alături de aici sau de departe!

Asociația Creștină de Caritate și Ajutor „Ovidenia Bacău 2005”

Str. Poligonului, Nr. 89, Bacău, România

C.U.I.: 18217615

Cont USD: RO86UGBI0000212030884USD 

! Atenție ! Atunci când se completează contul, acesta trebuie să fie scris cu toate cele 24 de caractere, adică și terminația „USD”.

Vă mulțumim, har și binecuvântare de la Dumnezeu!