În zilele de 1 și 2 august 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și cu sprijinul Asociației Ovidenia, Protoieria Bacău a organizat pentru un grup de 25 de preoți un curs de formare intitulat „Relații Vii – preotul și vârstnicul în comunitate”. Această sesiune de formare vine în contextul Anului Omagial 2023 al pastorației persoanelor vârstnice, dar și ca urmare a ședinței de lucru avută anterior, în care preoții care organizează activități cu seniorii în Centrele de Socializare pentru Vârstnici ale Protoieriei Bacău să deruleze în perioada 1 august – 31 octombrie o serie de activități menite să vină în sprijinul persoanei în etate. Gazda evenimentului întins pe două zile a fost Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Gherăiești, care a pus la dispoziție așezământul social.

Formatorul acestei sesiuni a fost doamna Cristina Neguț, senior trainer la Learning Ecosystem, facilitator și bun cunoscător al specificului vieții parohiale și a lucrării misionar- pastorale a preotului, dăruind prin intermediul Asociației Ovidenia acest curs participanților care vor implementa în lunile ce urmează activități pentru vârstnicii din comunitățile Protoieriei Bacău.

Scopul întâlnirii a fost ca la finalul cursului preoții participanți să fi cunoscut și exersat grație metodei E.S.P.E.R.E. (Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială) deprinderi de a-și construi și menține relații vii și sănătoase cu credincioșii atât vârstnici, cât și tineri din parohie.

Rezultatele acestei sesiuni de formare au constat în faptul că participanții au folosit cel puțin trei instrumente ale metodei, cel puțin două concepte de bază și mai mult de patru reguli de igienă relațională care facilitează comunicarea autentică și hrănitoare. Unul din beneficiile venite în plus pentru cei prezenți a fost faptul că în zilele de curs s-au creat momente în care au lucrat pe situații specifice cu care preoții se confruntă în viața cotidiană. Grație metodei E.S.P.E.R.E.  soluțiile au apărut firesc, expresiv și valoros din dialog și experiență.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu